Swipe to the left

Creatief omspringen met de ruimte in een kleine kinderkamer

Afdrukken
Door Emob 22 december 2016 4762 keer bekeken Geen reacties

Meestal blijft de kleinste slaapkamer in huis over voor de laatstgeborene. Maar slapen in een kleine kinderkamer hoeft zeker geen probleem te zijn, integendeel. Vaak zijn de kleinste kamers zelfs de leukste. We geven je graag enkele tips om creatief om te springen met de beperkte ruimte, want… de laatsten zullen de eersten zijn!

Maak gebruik van multifunctionele meubelen

Creativiteit en multifunctionaliteit gaan vaak hand in hand. Zo ook wanneer je een kleine kinder- of tienerkamer moet inrichten. Denk op voorhand al eens na welke meubelen je kan combineren. In een kinderkamer zal je waarschijnlijk sneller opteren voor een halfhoogslaper en de ruimte eronder gebruiken als speelruimte of bureau, terwijl de voorkeur in een tienerkamer eerder zal uitgaan naar een (uitschuifbaar) kajuitbed dat overdag gebruikt kan worden als sofa.

Halfhoogslaper Swan met bureau Bedbank Amoric Verlengbaar kajuitbed Julie

Niet alleen de leeftijd van je kind is een doorslaggevende factor in de keuze van de meubels. Ook de vorm van de kamer speelt een belangrijke rol. Zo liggen de kaarten helemaal anders wanneer je een kinderkamer met mooie rechte muren kan inrichten dan wanneer je rekening moet houden met een schuine wand. Ook een zolderkamer brengt specifieke uitdagingen met zich mee. Je kan hierbij opteren voor lage meubelstukken zoals een commode in plaats van een standaard kledingkast, of een hoekstapelbed integreren als je meerdere slaapplaatsen wenst te integreren in de kinderkamer.

Commode DockerHoekstapelbed Maceo


Werk in de hoogte

Een kleine kamer hoeft al zeker geen probleem te vormen wanneer ze over mooie, rechte muren beschikt. Je kan dan immers een even groot oppervlakte benutten. Alleen is dat niet op de grond, maar in de hoogte! Zoals hierboven al vermeld is een (half)hoogslaper een voor de hand liggende optie. Maar ook wandkasten of –rekken bieden heel wat mogelijkheden. Uiteraard mogen we hierbij ook het traditionele stapelbed niet vergeten. Zo’n bed vormt de ideale plaatsbesparende oplossing als je kinderen hun slaapkamer moeten delen.

Kinderkamer Flexa Play Stapelbed Taylor met bedlade

Kies voor lichte kleuren

Niets dat de muren zo op jou doet afkomen als donkere of overdreven felle kleuren. Moet je een kleine kinderkamer inrichten, dan worden de kleuren die je kiest nog belangrijker dan anders. Dé basiskleur die elke ruimte groter doet lijken, is en blijft wit. Wil dat zeggen dat je helemaal niet voor kleur mag gaan? Natuurlijk niet! Enkele kleuraccenten op de muur, kleurrijke accessoires en textiel kunnen uiteraard wel en geven aan de kinderkamer een speels accent, maar dan zonder de ruimte te domineren.

Schenk voldoende aandacht aan opbergruimte

Een kleine kamer geeft algauw een rommelige indruk als er wat speelgoed rondslingert of vuile kledingstukken achteloos over een bureaustoel hangen. Schenk daarom voldoende aandacht aan opbergruimte, ook al is dat niet evident in een slaapkamer met een beperkte oppervlakte. Ook hier is het weer belangrijk om creatief om te springen met de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan verloren hoekjes waarin perfect een wasmand past, of gebruik de ruimte onder het bed om beddengoed of speelgoed op te bergen.

Rustig de tijd nemen om de kamer te analyseren en alle mogelijkheden te overlopen is misschien nog het allerbelangrijkste wanneer je begint aan de inrichting van een kleine kinderkamer. Ga zeker niet overhaast te werk en bekijk alle opties in detail. Elke ruimte is immers anders, en alleen zo zal je tot een resultaat komen waarin iedereen zich kan vinden. Veel succes!

Posted in: Baby & kind