Wat is het beste matras bij rugpijn?

Wat is het beste matras bij rugpijn?
30 september 2021 38 view(s)

Wat is het beste matras bij rugpijn?

Een mens brengt gemiddeld zo’n 8 uur per dag slapend door. De keuze voor een goed matras is dus van essentieel belang. Zeker wanneer je last hebt van nekpijn of rugklachten. Een goed matras kan je dan de juiste ondersteuning bieden en rugklachten verlichten of zelfs verhelpen. Aan de andere kant kan een slecht ondersteunend matras rugklachten juist erger maken. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten.

Invloed van slapen op rugpijn

Een goede nachtrust is erg belangrijk. De wervelkolom, ook wel ruggengraat genoemd, draagt de hele dag het lichaamsgewicht en heeft net als wij zelf rust nodig. Om voldoende rust te geven aan de rug moet er gezorgd worden voor zo min mogelijk belasting. Als de wervelkolom zo min mogelijk wordt belast, kan het de elasticiteit terug krijgen en komen de zenuwen, bloedvaten en spieren ook tot rust. Dit is ook de reden dat het hart minder arbeid hoeft te verrichten. Geen goede houding of onvoldoende slaap kan zorgen voor rugklachten. Dit kan andersom ook. Rugpijn kan door andere oorzaken ook zorgen voor slaapgebrek en uiteindelijk voor andere gezondheidsproblemen.

Meer rugklachten tijdens of na het slapen?

Nemen de rugklachten toe tijdens het slapen? Of word je ’s ochtends wakker met rugpijn en zakt dit in de loop van de dag weer wat af? Dan wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door een incorrecte slaaphouding of het ontbreken van de juiste ondersteuning.

Idealiter liggen rug, nek en hoofd in één natuurlijke, ontspannen en rechte lijn. Hierbij spelen (de hardheid van) het matras, maar ook het hoofdkussen een belangrijke rol. Specifiek voor het hoofdkussen geldt: het hoofd mag niet te ver naar voren of achteren buigen.

matras rugklachten

Onderzoek de oorzaak

De belangrijkste oorzaak van klachten en pijn aan de rug is het langdurig belasten van de wervelkolom. Dit kan ontstaan door in een verkeerde houding te slapen of door een matig matras, maar er zijn ook andere bekende triggers: 

  • Overbelasting door fysiek zwaar werk of intensief sporten;
  • Een verkeerde zithouding;
  • Een ongezonde leefstijl, te weinig beweging en/of stress;
  • Verkeerde bewegingen: bijvoorbeeld het verkeerd tillen bij verhuizen.

Het is belangrijk om erbij stil te staan wat voor jou de oorzaken van de klachten kunnen zijn. Werk aan de bron van je klachten. En kijk tegelijkertijd kritisch naar de geschiktheid van je huidige matras.

Moet een matras hard of zacht zijn? 

De hardheid van het matras is een belangrijke factor voor een goede slaaphouding. De ideale hardheid wordt bepaald door de lighouding en het gewicht van de persoon. Over het algemeen zal een zwaarder persoon niet gebaat zijn bij een zacht matras en zal een licht persoon niet gebaat zijn bij een hard matras. Hoe hard een matras moet zijn ligt ook aan de persoonlijke voorkeuren.

Over het algemeen is een hard matras niet geschikt voor mensen met bepaalde rugklachten. Een te zacht matras geeft ook niet de juiste ondersteuning, daarom wordt er aangeraden om hier een tussenweg in te vinden.  

Ons advies: matrassen met pocketvering

Wanneer klanten ons vragen naar een matras voor rugklachten, raden wij meestal onze pocketveringmatrassen (zonder visco) aan. De kern van deze matrassen bestaan uit pocketveren die elk apart verpakt zijn in textiel zakjes. De veren zijn uiterst soepel, goed buigbaar en hebben een hoog draagvermogen.

De pocketveren zijn bovendien omhuld met een extra schuimlaag voor extra comfort. Bovenop die schuimlaag vind je nog eens een comfort schuimlaag, zowel boven- als onderaan. Deze unieke combinatie biedt elk type slaper een uitstekende ondersteuning en optimale drukverdeling, of je nu het liefst op je buik, rug of zij slaapt.

 

Pocketveringsmatrassen
Lengte: 200 cm
Hoogte: 19 cm
Breedte/diepte: 180 cm
Pocketveringmatras Pocket 180x200cm
422,10 469,00

Direct leverbaar

Lengte: 200 cm
Hoogte: 19 cm
Breedte/diepte: 140 cm
Pocketveringmatras Pocket 140x200cm
323,10 359,00

Direct leverbaar

Doe dit niet!

Er zijn ook een aantal dingen die je absoluut niet moet doen:

  • Blijf niet liggen in een matras met kuilen;
  • Op je buik slapen. Eerlijk is eerlijk: het is heerlijk om lekker op je buik in slaap te dommelen. Het is echter niet de beste lighouding voor je rug. Het is een onnatuurlijke houding die onnodig belastend kan zijn voor je rug en nek.
  • Zoveel mogelijk besparen op je matras. Natuurlijk zoek je een matras met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Probeer ook naar meer aspecten te kijken dan enkel de prijs. Zie het als een investering voor de komende jaren, waar je dagelijks gebruik van maakt.

Kies ook een goede lattenbodem 

De schuld van rugproblemen bij slapen wordt in veel gevallen gegeven aan het matras, maar de bedbodem kan ook een factor zijn. Zonder een goede bedbodem kan een matras niet voor de juiste ondersteuning zorgen.

Een mooi voorbeeld is het slapen op de vloer met een matras. Voor één keertje is het niet erg, maar na meerdere dagen zal je al verschillende problemen ondervinden op je lichaam. Dit komt omdat de vloer niet flexibel en veerkrachtig is en het matras de druk niet kan verdelen. Dit kan uiteindelijk resulteren in pijn of stijfheid aan het lichaam. Er zijn drie soorten bedbodems waar je uit kan kiezen. Hieronder lees je de voor- en nadelen. 

Lattenbodem 

Bij een lattenbodem bepaalt het aantal latten de kwaliteit van ondersteuning. Hoe meer latten hoe beter! Een aanrader is om een lattenbodem van Zittaro te kiezen. Dit zijn lattenbodems met wel 28 latten! Deze lattenbodems kan je krijgen in verschillende maten, zoals 70x200cm, 80x200cm, 90x200cm en de 100x200cm. 

Ons advies
Lengte: 200 cm
Hoogte: 7 cm
Breedte/diepte: 90 cm
Vaste lattenbodem Zittaro 90x200 Kit 28 latten
85,00

Direct leverbaar

Lengte: 200 cm
Hoogte: 7 cm
Breedte/diepte: 80 cm
Vaste lattenbodem Zittaro 80x200 28 latten
89,95

Direct leverbaar

Spiraalbodem

De spiraalbodem biedt veel ventilatie en heeft een lange levensduur. De spiraalbodem biedt daarbij ook redelijke ondersteuning. Na langere tijd kan dit bed wel geluid gaan maken.  

Boxspring 

De boxspring is de duurste optie uit de drie opties, maar biedt ook de meeste ondersteuning. Voor mensen met rugproblemen wordt dit type bed dan ook ten zeerste aanbevolen. Ons assortiment bestaat uit mooie boxsprings in verschillende soorten en maten.

Persoonlijk advies nodig?

Elk mens is anders. Daarom is er niet één matras is die geschikt is voor iedereen. Wanneer je twijfelt over de keuze van je matras, kan je contact opnemen met onze klantenservice.